Over de BVLZW…

“Leiden is een bowlingbond rijker”, zo berichtten het Leidsch Dagblad en de Leidse Courant op woensdag 27 november 1979. Het officiële besluit kwam uiteindelijk pas op 17 december, toen de afscheiding van Bowling Bond Leiden (BBL) goedgekeurd werd door de Nederlandse Bowling Federatie.

Een sprong terug in de geschiedenis van onze mooie vereniging:

In de jaren ’70 speelden veel van de eerste leden van onze vereniging bij de BBL in het Holiday Inn op 10 banen van AMF. Daar bestonden op dat moment meerdere verenigingen, waaronder “Formule Leiden”, bestaande uit ongeveer 30 spelers. Tjeerd Scheffer was daar destijds de voorzitter.

In die tijd stond in het reglement van de NBKF (“Nederlandse Bowling & Kegel Federatie”, de K van “Kegel” is er later uitgevallen) dat er per stad maar één bowlingbond mocht bestaan. Omdat de Hans Menken Bowling in Leiden Zuid-West werd geopend, is Tjeerd Scheffer als voorzitter gaan praten met het bondsbestuur en het bondsbureau om een reglementswijziging voor te stellen. Dat is uiteindelijk gelukt en dus werd de BBLZW (later BVLZW) in het najaar van 1979 opgericht en ging men bowlen in het bowlinghuis van Hans Menken.

Vliegende start

Er werd allereerst gestart met diverse huisleagues (Trio en Vijfmans) en al snel groeide de vereniging uit tot op het hoogtepunt zelfs 350 leden en werd het een vereniging met topsport aspiraties en ook een grote en sterke jeugdafdeling. Er werden direct ook al verschillende toernooien georganiseerd, waarvan het meest aansprekende toernooi het Hans Menken Vijfmans Toernooi was, een scratch-toernooi met de top van Nederland als deelnemers, uitgroeiende tot een internationaal toernooi in 1981 met in totaal 54 deelnemende teams uit België, Zwitserland, West-Duitsland, de Verenigde Staten (afkomstig van Duitse legerbasissen) en natuurlijk Nederland.

Krantenknipsel uit 1981 met berichtgeving over het Belgische team dat het Hans Menken – Vijfmanstoernooi gewonnen heeft.

Organisatorisch was dit toernooi een hoogstandje en een symbool van hoe groot de rol was van de vereniging die jaren. Het was het allereerste toernooi in Europa met elektronische verwerking van de uitslagen. Philips was de grote sponsor daarvan en liet een computer van maar liefst 2,5 meter breed, 90 cm diep en 2 meter hoog bij het bowlinghuis naar binnen takelen op de eerste verdieping (kosten voor Philips: 100.000 gulden). Een programmeur van Philips heeft speciaal voor het toernooi 2 weken gewerkt om een programma te bouwen. Daardoor was het mogelijk om binnen enkele minuten na de games ingevoerd te hebben, uitslagen rond te delen. Spectaculair en vooral uniek voor die tijd.

Naast dit internationale toernooi werden er ook grote andere toernooien georganiseerd door de vereniging, waaronder de Hans Menken Coupe en later ook het Verboon Toernooi, een toernooit dat heden ten dage nog steeds georganiseerd wordt door de heren Verboon. Tevens hebben vele ploegen meegespeeld in de verschillende Nationale Leagues welke elk seizoen georganiseerd werden en worden.

Wereldrecord poging

In augustus 1979, een paar maanden voordat de BBLZW werd opgericht, startte het Formule Marathon Team met een geslaagde wereldrecordpoging. Het doel was om het aantal uren, aantal games en gemiddelde score te verbreken. Het record stond op naam van de Bowling Bond Groningen met 55 uur, 455 games en een gemiddelde score van 163. Het was het eerste grote evenement in de Hans Menken Bowling waar 60 uur achter elkaar gebowld werd met een gemiddelde van 173 in 460 games. De totale pinfall was uiteindelijk 79.574. Er kwamen maar liefst vijfduizend toeschouwers naar de Menken Bowling en de prestatie werd opgenomen in het Guinness Book of Records.

Krantenknipsel uit 1979 met het bericht dat het Formule Marathon Team het wereldrecord bowling behaald heeft.

Feesten

De eerste vijf jaar van het bestaan van de BBLZW stonden vooral in het teken van snelle groei, veel wedstrijden, steeds meer recreatie- én topbowlen en natuurlijk de sociale kant die bij de bowlingsport hoort. Eén van de voorbeelden hiervan was bijvoorbeeld een saaie Algemene Leden Vergadering die altijd werd afgesloten met een gezellige muziekband. Maar ook aan de legendarische kroegentoernooien die dag en nacht doorgingen en vele honderden deelnemers en een ongelooflijke feestelijke sfeer opleverden. Het kroegentoernooi was een soort tegenprestatie aan uitbater Hans Menken die altijd bereid was om te sponsoren.

Het heden

Tegenwoordig is de BVLZW een levendige vereniging, met een steeds groeiende jeugdafdeling, spelers van alle niveaus, deelnemend op vrijwel alle niveaus die de bowlingsport biedt in en buiten Nederland. Een vereniging die al menig kampioen heeft voortgebracht, nationaal en internationaal. Een vereniging die nog steeds uitkomt in een bowlinghuis van de familie Menken, een onverslaanbare combinatie. Een vereniging waar iedereen welkom is, jong en oud, man en vrouw, beginners en doorgewinterde profs.